Måndagen den 9 november 2015

Bästa läsare!

Efter mitt deltagande på seminariet den 26 september på Ridskolan Strömsholm, Strömsholms slott med bland annat Jens Fredricsson, stallmästare Ridskolan Strömsholm och landslagsryttare hoppning, kan jag återigen konstatera efter bekräftad information denna fina dag med bland annat den fotograferade nyfikna hästen här bredvid, att människors hästhållning i kombination med uteslutna häst -och ridutbildningar med brister i häst -och ridkunskaper som konsekvens, har bidragit till att människor i dag inte längre behöver vara seriösa med respekt och driva hästhållning vitt.

Sociala medier bidrar negativt. ...sociala medier är ett fördärv...citat på seminariet. Visst är det kul och veta, vad man äter till frukost, vilken marmelad man väljer, kul att kränka och sänka någon, vilken färg det nya grimskaftet har eller om grimskaftet matchar och har samma färg som schabraket. Vad har det med hästen, att göra? När du är med din häst, ska du vara med din häst. Här och nu. Kunna läsa av din häst. Du och hästen med varandra i ett ömsesidigt samspel i tillit.

Det finns så mycket jag känner igen kring kommunikationen mellan häst och människa, som även går att applicera i samarbetet mellan hund och människa. Är jag inte med här och nu och är uppmärksam under träningen eller promenaden, utan har istället all fokus ner på och på det  jag gör i mobilen, missar jag hela livsupplevelsen och förmånen få dela glädjen med min hund eller häst. Och missar kunskaperna som min häst eller hund ger mig, så jag lär mig mer.

Varken hunden och hästen ska förmänskligas. Jag har inget tolkningsföreträde, är inte nybörjare eller tillhör eliten. Men jag har mött olika häst -och hundägare i ungefär 50 år, haft 3 egna hästar och 4 brukshundar, utbildad på Djurgårdens ridskola stor häst upp till Lätt A, ridledarutbildning och steg 1 tävlingsdomarutbildning islandshäst bland annat och har noterat under de här 50 åren, att man i dag inte behöver vara sympatisk, etiskt affärsmässig och kompetent som hästägare, medryttare etc.

Jag tror fortfarande med stolthet på hunden och hästen som ett band i människans historia. De har mycket att lära ut till oss människor, om vi har öppna hjärtan och ett öppet sinne. Har du inte det, kan du inte heller kommunicera med din hund eller häst, eftersom hunden eller hästen tröttnar på dig och börjar på eget bevåg göra någonting annat i stället.

Allt gott!

Fredagen den 18 september 2015

Bästa läsare!

Då har vi nu gått in i hösten med lövfällningen som börjat. En varm regnig höst, som gjord för det sista jordarbetet utomhus innan vintern. Några svalor och sädesärlor avvaktar med flytten söderut, till min glädje. Ögon -och örongodis.

Med uppkavlade armar fortsätter oavbrutet mitt utvecklingsarbete kring verksamheten med stöd från duktiga och kompetenta personer med insikter och kunskap inom bland annat det svenska näringslivet,

då det alltid har varit och är viktigt för mig, att hästnäringen inkluderas överlag med högre status och självförtroende samt blir en del av det svenska näringslivet, då det inte är det fullt ut i dag. Till exempel enskilda hästägare med flera olika alias som försöker bedriva hästhållning på olika sätt kollektivt med andra personer i syfte ha råd hålla häst, samt engagerar sig på facebook där det är helt i sin svarta ordning med "Köp o sälj hästgrejer utan massa regler!"-grupp mer än 7000 medlemmar och bedriva hästhållning utan några tillstånd(hastnet.se.2015;facebook.com.2014.2015), där hästen kommer i skymundan bakom hens vardagliga praktiserande av härskarteknikerna i den svarta hästhållningen. Ur ett miljö -och genusperspektiv är dels teknikerna ingen bra idé samhällsekonomiskt och medicinskt. Och dels är det inte bara män som använder sig av det. Även kvinnor utövar detta bland kvinnor(Ewa Braf Norberg.2010.I motgång kliver ledaren fram.s.51. Barbro Dahlbom-Hall.2000).

Med all min förståelse och respekt. Hästen är ett av de vackraste och kraftfullaste djur, som lever på vår planet. Hästen är fascinerande och dessutom ett av våra band till historien. Vi ska vara stolta över våra fina hästar. Vilket min ridhäst -med tillåtelse visas på bilden här bredvid- på Stora Boda i Östergötland, påminde mig om för en tid sedan, med sina respektingivna 1,72cm i mankhöjd, då jag fick låna henne för en ridträning. Vi ska vara stolta över våra hästar.

Det är dyrt, att äga och hålla häst. Vet av egen erfarenhet av tre egna hästar, att det kräver sund planering och god ekonomi. På dagens marknad sjunker och sjunker priserna ner till 0:- för en plats i lösdrift i Sverige(hastnet.se.2015)på bekostnad av låg status, kvalitén på hästhållningen i kombination med uteslutna häst-och ridtutbildningar med brister i häst -och ridkunskaper som konsekvens hos människan samt på bekostnad i kvalitén på häst -och ridutrustningen inne i tillväxtmarknaderna som till exempel i Indien(SverigeSRadio.Kaliber.14.09.2015).

Galoppsporten bland annat samt ridsporten på högsta elitnivåerna är inkluderade givetvis i det svenska näringslivet som goda ambassadörer för Sverige. Den svenska varmblodshästen är välkänd som svårklasshästar i dressyr. Det är inte för inte som den Beridna Högvakten i Sverige använder svenska varmblod.  

Framtiden inom hästsektorn känns spännande, då antalet hästar har femfaldigats de senaste 40 åren till omkring 360 000 hästar i Sverige(SverigeSRadio.Kaliber.14.09.2015). En halv miljon svenskar(Läs kvinnor. Egen kommentar) rider registrerat regelbundet. HNS, Svenska Ridsportförbundet, Hästföretagarna och nya LRF Häst mfl bidrar, gör så mycket gott och delar med sig av sina kunskaper.

Ridsporten har blivit den folksport(Folk? Läs sport som domineras av kvinnor. Egen kommentar), som det har blivit med glamour, flärd och shopping sen brukshästarna arbetade i skogs -och jordbruket och Försvarsmakten hade utbildningsansvaret och utövade ridsporten i Sverige. På gott och på ont. Betyder det, att folk inte längre behöver vara seriösa och driva hästhållning vitt? 

Som hästägare, amatör, hobby -och fritidsryttare, alla människor i spannet mellan nybörjare och under svårklassryttare är det värdefullt för, att ha framtiden i fokus. Våra hästar ska vi vara stolta över och respektera. De har rätten att bli bemötta med seriös kunskap och objektiv vit äkta kompetens. Inte med applicering av förmänskligandet av dig själv eller påföras din människosyn. Det är det som händer i en folksport, där alla är välkomna oberoende ålder och oberoende kunskapsnivå. På gott och på ont.

Hästen behöver inte förmänskligas. Hästen behöver fortsätta vara häst. Och fortsätta vara ett band som bidrar till människans fortsatta historia med utökat vit seriöst företagande och därmed högre status av hästsektorn överlag som en del i det svenska näringslivet.

Allt gott!

 

Fredagen den 12 juni 2015

Bästa läsare!

Sommaren är här med återvändande svalor och sädesärlor. Ett svartmespar har flyttat in i den nya holken och ett kvitter utan dess like hörs ifrån holken nu. Full aktivitet ute i skog och mark. Det är inte utan anledning som psalmen Den blomstertid nu kommer, är mångas favoritpsalm. Även min egen. Det är i syrenernas blomningstid som mitt tämligen nyfödda andra barnbarn nu till min stora glädje, får uppleva sin första tid i Livet med. Syrener, svalor och solens uppvärmda vind tillsammans med sin stolta fina mamma.

SMS-livräddare ökar livräddande insatser på patienter med 30% enligt hjärtläkaren Jacob Hollenberg på Södersjukhuset i Stockholm. En svensk studie med 13 000 frivilliga civilpersoner presenterades i New England Journal of Medicine enligt svt.se den 11.6.2015, där tekniken presenterades.

Utlarmning till godkänt utbildade frivilligt listade livräddare via SMS till livräddarnas mobiltelefoner, när de befinner sig i en radie på max 500 meter runt personen som fått hjärstoppet för att påbörja och ge hjärt-lungräddning i väntan på ambulans( Så kallat IVPA-larm. Egen kommentar). En bra enkel teknik som SOS-Alarm använder parallellt samtidigt som ambulansen dirigeras ut. Livräddarna bidrar dels till att öka förutsättningarna för patienternas överlevnad efter hjärtstoppet och dels till att avlasta ambulanssjukvårdarnas insats. Tiden under pågående hjärtstopp och efter hjärtstoppet är viktig för överlevnad.

Överlevnaden efter hjärtstoppet fördubblas om patienten får hjärt-lungräddning på platsen, innan ambulanssjukvården kommer fram enligt en annan studie, säger Jocob Hollenberg.

Bästa läsare, du som läser min blogg är en mycket viktig person. Du kan göra skillnad för en annan människa ,oberoende var du befinner dig någonstans. Anmäl dig till en utbildning i basal akutsjukvård eller en grundutbildning i hjärt-lungräddning. Det ger så mycket tillbaka med ödmjukhet och respekt. Du blir även väl omhändertagen efter en insats en hjältemodig insats. Vi är flera med bland annat sjukvårdsutbildningar bakom oss, som erbjuder dessa utbildningar. Svenska Röda Korset, Södertörns Brandförsvar eller Civilförsvaret är andra val.

Avslutningsvis vill jag nämna, att jag för en tid sedan blev glatt tillfrågad, om jag jobbar som krönikör? Neej, svarade jag, ...det gör jag inte...vadåra?...det verkar så, blev svaret. Jag blev glad givetvis, eftersom det trevliga svaret blev ett kvitto på, att bloggen med tiden blivit en krönika. Insikt: Nytt extrajobb kanske. Tack! (Namnet utelämnas givetvis, men du känner igen dig läsare, som sa det).

Tack för er uppmärksamhet. Allt gott!

 

Onsdagen den 1 april 2015

Nu i dag går vi in i april månad, som börjar med svala temperaturgrader och frostnätter fortfarande. I söndags natt gick vi in i sommartid igen, så ljuset kommer tidigare på det sättet. Snödropparna och krokusarna har redan sett dagens ljus, så våren är verkligen till glädje förankrad igen.

I Frankrike och övriga världen pågår just nu efter den tragiska flygolyckan i Alperna, fördömanden och skuld riktade mot en enda person, som sprids globalt via massmedia och sociala medier. Det är ju inget nytt fenomen, att självupphöjda "viktiga" människor älskar att frossa i skitsnack och vara säkra på, att just deras påståenden, inställning och tyckanden verbalt och i skrift är den enda rätta. Bara det som gäller punkt slut.

Ju mindre man vet, desto mer tror man sig veta(ref. Wager, Elin. Hästfocus.2007) Och detta utan att ens träffa vederbörande och samtala eller inte ens lärt känna vederbörande eller ännu värre inte ens lyssna eller läsa medvetet nyanserat och källkritiskt.  Suck, det här fenomenet har jag bloggat och skrivit om flera gånger.

Jag själv vet ingenting om vederbörande och har ingen rätt, att hänga ut vederbörande och påföra skuld eller fördömanden, om jag inte har objektiva bekräftelser och objektivt källmaterial. Så länge jag inte har det, är det rena -precis vad det är- skitsnacket dynga. Därför uppskattar jag tidningen METROs Viralgranskaren bland annat. Den undersökande journalistiken är bland det bästa som finns, där de grävande journalisterna lyfter fram spåren bakom massmedias fasadartiklar och påvisar de faktiska händelserna som döljs bakom artiklarna och inläggen(ref. Sundström, Lena.Spår.2014). Skrämmande.

Sist bloggade jag om företagets glädjefyllda 15 år. Vid senare eftertanke och kontroll såg jag, att företagandet har ju pågått sen början på 90-talet i ett handelsbolag först som konsult. Då blir företagandet mer än 20 år i år.

Ett annat jubileum i år är Beridna Högvaktens 30-årsjubileum. Ett av Sveriges ståtligaste hästnätverk med rötter från gamla kavalleriet Försvarsmakten. Med anledning av denna fina tilldragelse, släpps av Beridna Högvakten boken "Ridkonsten i Sverige". Läs gärna mer på www.beridnahogvakten.se

Önskar er kära läsare en  riktigt fin Glad Påsk!


Torsdagen den 12 februari 2015

Kära läsare!

Tiden går så fort, när man jobbar mycket och har roligt. Det är flera spännande utmaningar som bidrar till, att tiden går fort. Det är också därför jag känner tacksamhet i skrivande stund, när jag tänker på, hur jag stannade till en stund i området jag var i i förra veckan och lyssnade till talgoxens första vårkvitter, samtidigt som solen lös för fullt.

Vidare har jag haft tur och kunnat observera en ensam skygg trolig jaktfalk på tillfälligt besök från Norra Sverige. En vacker mäktig fågel. Ormvråkarna delar inte alls min glädje. Falken blir bortjagad. Har inte falkar ett bättre bredare synfält än vråkar? Skulle det vara så, är falken en bättre "helikopter" än vråkarna och gör extrem nytta. Frågan kan en ornitolog svara på. Jag lämnar frågan.

En fin jubileumspenna låg i ett reklambrev -bland min fredade orörda post- och påminde om, att mitt företagande som enskild näringslivs- idkare nu existerat i 15 år. Jag tittade på den fina jubileumspennan och insåg, att det stämde. De 15 åren har gått fort med både glädje och sorg. Har haft förmånen få samarbeta med de bästa och lärt mig mycket av dessa personer. Jag känner tillförsikt inför framtiden. En enkel penna kan göra mycket. 

Tiden går fort, när man jobbar mycket och har roligt. 


Fredagen den 9 januari 2015

Bästa läsare!

Vill här rikta mitt deltagande i Frankrikes landssorg.

Demokratin och den konstruktiva fria yttrandefriheten har aldrig kunnat förbjudas genom människans historia. Går än i dag inte att tystas ner. Människokärlek som bygger på respekt kan aldrig dö.

Tack för din uppmärksamhet


 

Onsdagen den 17 december

Bästa läsare!

Då har vi nu enbart en vecka kvar på det här året 2014, som verkar avsluta med värme och mera grönt än vitt, enligt väderprognoserna.

Vi är mitt inne i konsekvenserna av vårt människans agerande på vår planet. Växthuseffekten pågår. Vi kan alla bidra på mycket enkla sätt i våra liv, för att bli en del av lösningen och göra skillnad.

Två exempel är, att låta bli bilen och istället antingen promenera eller cykla 100 meter tur -och retur mellan sitt bostadshus och sin brevlåda för att hämta morgontidningen -de som har- och dagens snigelpost. Det är hälsan själv för både kropp & knopp oberoende om man är gammal eller ung. Det är hälsan själv för vår planet. Och ett bra nyårslöfte inför 2015.

Året 2014 börjar dra mot sitt slut. Jag vill avsluta årets sista blogg, med att rikta ett stort varmt tack till alla organisationer, företag och enskilda personer, som på olika sätt ödmjukt delat med sig av stöd och sin professionalism.

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR tillönskas ni.  

Torsdagen den 12 december 2014

Årets julgåva går som tidigare år till organisationen Läkare utan gränser.

Arbetet med att bedriva sjukvård i fält mitt inne i områden som på olika sätt drabbats av olika katastrofer i -ofta- konfliktfyllda stater, arbetar personalen med risk för sina egna liv. Personalen bidrar med sitt mod och gör skillnad för människor som drabbats, så de får hjälp.

Tack för din uppmärksamhet.   

Söndagen den 12 oktober 2014

Bästa läsare!

Äntligen granskas slutna -samma struktur som slutna samhällen- och öppna facebookgrupper, google och andra sociala medier, där nätbluffarna sprider sina falska inlägg, historier, foton och "fakta" med ett enkelt klick via sina facebookgrupper och konton på sociala medier.

Äntligen kan vi tacka tre kloka journalister, vars initiativ projektet Viralgranskaren på METRO bidrar till att granska falska hisorier, inlägg och bilder på nätet med sin undersökande journalistik.

Äntligen kan det här bidra till, att människor börjar tänka kritiskt och ställa sig själv olika frågor och ta sitt ansvar INNAN delningen och spridningen sker. Är det sant, det du läser och hör? Är det en bluff? Varför är det en bluff? Vad vill avsändaren uppnå med sin bluff? Vem äger sanningen?

Barn och unga vuxna (även äldre personer. Egen kommentar) kan bli mer medvetna medieanvändare, enligt Statens Medieråd(2014) som har uppdraget se till, att barn och unga vuxna blir medvetna.

Det är så viktigt förstå de sociala mediernas positiva betydelse för oss i samhället i stort och samtidigt förstå dess fruktansvärda desinformation, rykten och falska inlägg som människor okritiskt börjar forma egna idéer kring.

Äntligen utökas journalistikens undersökande arbetsfält :-)
Det behövs då barn och unga vuxna -men även äldre i sin proffession- låter sig duperas online.
 
Mina vuxna barn och jag har under perioder haft flera samtal offline och kritiskt granskat hur vi själva använder sociala medier och varför/varför inte.
Vi kom fram till, att det är bra, att de finns i vårt samhälle. Absolut :-)
Men vi är inte omedvetna om, att det är ytterliggare en plattform här i livet för bluffar, bedrägerier och falska människor som inte gör rätt för sig.  

Tack för du tog dig tid att läsa om det här viktiga ämnet.  

REVID. Måndag 6 oktober 2014. Fredagen den 19 september 2014

Bästa läsare!

Äntligen går vi nu in i den årstid som har de vackra rostbruna och höströda färgerna med plocksvamp och annat gott i naturen.

Djurlivet och naturen påminner oss människor om, att vi människor är bara en liten liten del av allting som existerar. Ute i rymden pågår händelser, som vi människor inte uppfattar. Inte dom flesta människor i alla fall. Utom dom personer som arbetar på olika sätt och eller forskar i det arbetsfältet givetvis.

Jag känner tillförsikt och glädje i mitt företagande och arbete, där jag bland många olika frågor i verksamheten applicerar och lägger fokus på frågor som rör de mänskliga rättigheterna.

Jag har fått sätta ner foten och varit tuff mot extremt oseriösa falska personer.
Senast nu i april då jag som företagsledare beslutade mig för att använda verktyget blockad och rikta den mot två hästägare. Jag valde därefter ha en lugn sommarperiod med återhämtning samt läkning av all mark och hagar på anläggningen. Vilket jag -med stöd och värme- har haft samtidigt som jag fördjupat mig och kommer framledes fokusera ännu mer i arbetet i stallet med de mänskliga rättigheterna.

Jag menar INTE rätten att få rättigheten att fritt få fortsätta kränka andra, inte rätten och psykopatiska behovet att envisas fortsätta mobba, förödmjuka och förnedra andra personer utan konsekvenser, som frilansjournalisten Alexandra Pascalidou förtydligade på ett bra sätt i sin kolumn i tidningen METRO i förra veckan.

Värdegrund är den enda modiga vägen som bär. Vägen som handlar om de frågor som -nu äntligen(min egen kommentar).- svenska regeringen (före valet) menar (ny regering ej bildad efter valet i skrivande stund. Egen kommentar) bör finnas med på FN:s agenda gällande Post-2015, den nya globala utvecklingsagendan. Beslut kring nya agendan fattas i höst av generalförsamlingen. Frågor om just friheten från våld, trakasserier etc.
En värdegrund som även den nya svenska minoritetsregeringen måste ta ställning till, för att få ro i sitt kommande arbete de närmaste fyra åren.

En värdegrund kring vår människosyn. En värdegrund att applicera överallt där människors görande existerar både konkret fysiskt och osynligt dolt bakom mobiler och google med facebook etc på alla plan, på alla arenor, överallt.

Och ja, det är värt att arbeta för. Det har ju historien visat oss, att det är värt det och kommer i all evighet vara värt det. Varje dag.

Every day work to feel proud of. Feel honour. Jorden snurrar sina varv under tiden som fågeln i varje gryning kvittrar vackert.

Tack för din uppmärksamhet

Tisdagen den 1 juli 2014

Bästa läsare!

Äntligen blev det nordiska slutdokumentet klart med hjälp av oss nästan 20 000 delegater som medverkade på olika sätt i Malmö på Nordiskt Forum 12-15 juni 2014.

Det var en fantastisk upplevelse att få förmånen tillsammans med jämställda män och kvinnor från Norge, Danmark, Finland, Island och Sverige på olika sätt bidra till och skapa den största jämställda plattformen och kraftsamlingen i norden på 20 år, då FN på fjärde kvinnokonferensen i Beijing 1995 antog Handlingsplanen från Peking av världens regeringar. 

Så bästa läsare, nu har det skapats bredare krav för att Du själv kan göra skillnad med Dig själv, göra skillnad i Ditt geografiska närområde, göra samhällspolitisk skillnad i samband med valet i september och kryssa jämställt på valsedeln eller börja våga kliva ut från skyddet bakom din gardin, din bilratt, din dator eller mobilen. You´r comfort-zon.  

Du kan också delta. Om Du vill.  

Referens: www.nf2014.org
               www.un.org

Söndagen den 1 juni 2014

Bästa läsare!

Nu har vi lämnat försommaren bakom oss och klivit in i den första sommarmånaden juni. Sädesärlorna och svalorna har kommit tillbaka och flyttat in igen i sina bon. Samtliga fågelholkar har nu också glädjefullt fått hyresgäster. Holkarna har varit obebodda över två år, men det krävdes förändringar av lugn och ro, för att pilfinkarna skulle våga flytta in.

Det pågår full aktivitet ute i skog och mark, samtidigt som man kan lyssna på fåglarnas vackra konsert. Det är berikande och till glädje för alla. Barn som vuxen.

Avslutningsvis en fråga till Er läsare:

Ni är många som följer min blogg. Av helt olika anledningar.
Några av Er är duktiga, seriösa och professionella i Era respektive branscher och affärsområden med godhjärtade tuffa modiga och vänliga själar som på ett ödmjukt sätt bryr sig om Er omvärld. Som vill mig gott. 
Ni kan känna Er stolta och kan med all rätt gå raka i ryggarna. 

Några andra av Er som följer min blogg, gör det av andra anledningar.
Fundera vad Du känner.

Tack för Din uppmärksamhet

Torsdagen den 12 december 2013

Kära läsare!

Välkomna till årets sista blogg med på bilden ovan en av de flitigaste mest orädda bävrar, som jag någonsin har beskådat.
Det kanske känns märkligt för någon utav er läsare, att se en bäver på bild på årets sista månad, en månad som av tradition "ska" utmärkas av glitter, ljus, julstök, pepparkaksbak och adventsmys. Och det gör det också.
Jag tycker så mycket om, att stanna upp i advent och njuta av glädjen och friden som finns. Bara man stannar upp, så hittar man glädjen.

Nåväl, bävern på bilden var fullt upptagen i arbete med ett träd, då jag av en slump hörde bävern och upptäckte detta skygga djur. Vi betraktade varandra en stund i lugn och ro. Jag tog fram kameran och fotograferade den sympatiska bävern, innan vi lugnt gick förbi varandra och sen åt olika håll.
Detta fredliga djur gör ett imponerande arbete och bidrar till, att våra fiskar förökas på ett bra sätt och att vattenkvalitén blir god i våra vattendrag. Därför samarbetar jag med bävern. Bävern har ett gott "ekonomiskt beteende", där vi människor har mycket att lära.

Samarbete var Nelson Mandela också. Mandela VAR samarbete som människa och som MED-människa. Hans död kommer bidra till -förhoppningsvis- att människor på vår planet, stannar upp och reflekterar kring allt det vi gör. Och anledningarna till varför vi gör det vi gör. Anledningarna är många många. Dom fula anledningarna, när det händer fel saker, pratar den människan inte om, som har de fula anledningarna. 
Inom psykiatrin och psykologin finns också mycket kunskap att hämta. Om man vill. 
Jag respekterade och respekterar Nelson Mandela mycket och hedrar hans minne här på bloggen.

Företagets bistånd i år 2013 har gått dels till IRC Internationella Röda Korsets arbete i Syrien och dels till Läkare utan gränsers fältarbete i konfliktdrabbade -och naturkatastrofdrabbade länder .

Kära läsare, om en dryg vecka inträffar vintersolståndet då jordens norra axel lutar längst bort från solen. Efter den punkten börjar lutningen mot söder och våren igen med nya tider.

Fram tills dess önskar jag er alla läsare fina rogivna stunder med nära och kära och en riktigt God Jul.   

Måndagen den 14 oktober 2013

Kära läsare!

År 1917 togs ett fotografi på Beteby Gårds då stolthet 5 st fina resliga halvblodshästar och 1 föl, som hade mycket ekonomiskt stort värde för personerna som då bodde och verkade på Beteby.
Fotograf okänd enligt Redelius bok 1994.
(Redelius, Gunnar.1994 ; Sundelius En släkt i Dalarö och Österhaninge; s.69; Förlag: Gunnar Redelius konsult, Haninge ISBN 91-630-2540-X)

Under min läsning av boken kände jag glädjen i tanken att kunna lyfta fram historiens livslinje på Beteby och kunna dokumentera Beteby Gårds hästar anno 2013 på exakt samma plats som 1917.

Tack vare fotografens, samtliga deltagares och gästers tillåtelse, kan ni kära läsare beskåda samma plats som 1917 som anno 2013. 

Människors ekonomiska och politiska livsbetingelser har sannerligen förändrats från år 1917 till 2013, men under de 96 åren som har gått, finns fortfarande hästens oförändrade sunda friska kärleksfulla sätt att bete sig och vara på. Och kommer alltid vara så. Det tackar jag för 🙂

Önskar er alla en fortsatt fin höst

  

Måndagen den 16 september 2013

Kära läsare!

I dag i natt gick vi in i hösten med kraftig blåst och regn. Temperaturen är behaglig och kommer så vara framöver enligt väderrapporterna.
Färgerna i naturen har nu gått över till de varma röd-gul-rödbruna kulörerna som gör sig bäst i solens sken.

På Beteby bor nu en 3-årig omplaceringshund en underbart fin collie, som är under träning med olika moment i många olika sociala och fysiska mijöer. En intelligent glad collie, som älskar att jobba.

Jag har haft en sen semester i år och klättrat på mer än 1500 meter över havet på ett högfjell. En mer ren klarare luft och tystnad är svårt att hitta, så jag känner glädje, när jag tänker på det i skrivande stund. En meditativ plats.  
En sådan plats har människan alltid behövt och behöver, innan hon kavlar upp armarna och mobiliserar.

Jag önskar er en fin höst :-)

Söndagen den 2 juni 2013

Kära Läsare!

Ja, vi lever i en tid med pragmatiska förändringar. Jag välkomnar det, eftersom det dels ligger i tiden och dels går parallellt med mina och företagets värderingar.

Mot detta som bakgrund välkomnar jag två nya personer som ska försöka dels dela på hela ansvaret över arrendet mellan sig och dels ska försöka dra stallverksamheten framåt. Hjärtligt välkomna ska ni vara.

I vintras hade vi extremt mycket snö än en gång och min väntan på, att snön skulle smälta, gjorde jag även på en av hästarna, som du ser på bilden tillåtet här bredvid.

Nu har vi äntligen gått in i syrenernas tid med ljuvlig doft, som sprider sig och skänker glädje. Till både vuxna och barn 🙂

Tack för er uppmärksamhet.

Söndagen den 3 mars 2013

Kära läsare!

Efter ovädret som vi hade i december 2012 med översvämningar och all snö, är det nu med glädje som vi kommit in i den första vårmånaden.
En månad där vi lämnar vintern bakom oss och har det bästa framför oss.
Om tre veckor ställer vi fram klockan till sommartid igen och norra jordklotet lutar sig närmare solen igen.
Jag känner tillförsikt och glädje inför den kommande arbetsperioden som ligger framför mig.

På hemsidans första sida har jag reviderat texten -vilket ni som brukar läsa min hemsida har uppmärksammat- utifrån konventionen om de mänskliga rättigheterna kring kvinnors rättigheter. Vilket är mycket bra gjort av mig, då Sverige inte alls är jämställt på något sätt. Finns det någon som tror det fortfarande? 

I Sverige pågår debatten om jämställdhet för fullt och en av mitt företags värderingar är, att vi människor har ett lika värde. 
Oberoende om du är kvinna eller man, eller om du är muslim eller kristen, eller om du är moderat eller sverigedemokrat, eller om du är heterosexuell eller lesbisk eller homosexuell, så är det bra om du kan göra hjärt-lungräddning.
Det är bra, om du kan läsa av en skadeplats och börja göra en L-ABC Första hjälpen. Så är det bara.

Frågeställningen handlar inte om vad våltäktsoffret hade på sig för kläder, eftersom ingen frågar den misshandlade killen hade för kläder på sig. 
Frågeställningen handlar om, om jag vill göra hjärt-lungräddning på en man, som precis har mördat 20 personer vuxna som barn? 
Spontant är svaret ett nej. Nej, det skulle jag inte. Många många anhöriga skulle hålla med mig, därför att det är det enda naturliga att känna så på det viset i en sådan onormal situation.
Jag skulle börja prioritera de tysta barnen först och se efter, vad jag skulle kunna börja med för livräddande åtgärder och agera. 

Jag skulle absolut inte börja studera vad offren har för kläder på sig först. Och absolut inte börja se efter vilka läckra färger klädesplaggen har.
Joo förresten,..om jag ville börja skylla ifrån mig eget ansvar, så skulle jag börja studera offrens kläder istället för att agera och påbörja insats.

Kära läsare, livet är underbart och jag känner tillförsikt och tacksamhet.
Vi lever i en tid med förändringens vindar och jag välkomnar det.

Tack för er uppmärksamhet.


Fredagen den 21 december 2012

Kära läsare!

Nu avslutar jag året 2012 med dessa rader. 
2012 har varit ett år som gett reflektioner och insikter. Som gett mig förståelser och bekräftelser på allt jag lärt mig från de bästa de duktigaste och de mest proffessionella människor, som jag har haft förmånen att få träffa och få lära av. På Svenska Röda Korset, Försvarsmakten, Lärarhögskolans lärare, min pappas kusin Astrid Westergren, Svenska FN-förbundet, Montessoriläraren Tora Hempel, Brottsofferjouren, ambulanspersonalen på AISAB, min gamla mormor och farmor som unga kring 1920-talet modigt på fronten bidrog till att flytta ut kvinnors positioner till offentliga arenan, vilket mina tre barn också fått del av och jag i min tur av mina barn. Ingen nämnd - ingen glömd.
Ett ödmjukt tack.

Därför väljer stall LIGNELL 2013 att fortfarande inte sitta på läktaren med förutfattade meningar och kommentarer utan täckningar. 


I år skänker stall LIGNELL en gåva till organisationen
LÄKARE UTAN GRÄNSER

och önskar er läsare Ett Gott Nytt 2013!

Tisdagen den 2 oktober 2012

Kära läsare!

Som utbildare i Hjärt-lungräddning och Första hjälpen kände jag glädje, då jag läste tidningen METROs bilaga i torsdags i förra veckan den 27:e september. Hela bilagan var en annons från Hjärt-lungfonden riktad till oss alla i allmänheten.

Äntligen! Det här är så viktigt, ett så viktigt ämne.
Jag har väntat på det här. Har själv som sjukvårdspersonal i samarbete med ambulans och räddningstjänst arbetat med frågorna kring "Hjälp till hjälpare ur allmänheten" i många många år, som resulterade i riktlinjer för ambulans -och räddningstjänsten.

METROs bilaga 27/9 behandlar olika artiklar om hjärtstopp, hjärtinfarkt, hjärtstartare, om livräddare och SMS-hjältar.
En artikel handlar också om -mig veterligen den första artikeln som riktar sig till allmänheten bland pendlarna- att som enskild civil bli erbjuden mentalt stöd i form av strukturerat samtal efter en insats med HLR och hjärtstartare.
Företaget ANTICIMEX erbjuder detta genom sin kampanj ANTICIMEX RÄDDA LIV-KAMPANJ. Företaget vill bidra till ett tryggare Sverige och ge alla möjligheten få mod :-) och kunskap att rädda liv (citat från artikeln 27/9-2012).

Ett gott initiativ ANTICIMEX. Föredömligt. Enligt min mening är det också modigt. Modigt att våga gå sin egen (konstruktiva) väg i det här sammanhanget och visa vägen.
Tack ANTICIMEX!

I Frankrike till exempel är det lag på, att hjälpa en medmänniska i nöd.
Men inte i Sverige. Varför? Jag förstår inte det. Har aldrig förstått det.

Sverige har fått och får internationell kritik för sin attityd. I Sverige får vi
plundra en medmänniska som ligger medvetslös på tunnelbanespåret. I Sverige är det ok att fotografera med sin mobiltelefon en medmänniska som ligger skadad och blöder på pendeltågsspåret i Handen, istället för att direkt larma 112 och hoppa ner på spåret och påbörja livräddande insats.

I det senaste exemplet fick den skadade personen hjälp av två kvinnor, som blev uppmärksammade för sina hjältemodiga insatser. Bland annat av lokaltidningen MITT I.

Glöm inte bort att du som är över 18 år, har en mobiltelefon och bor eller arbetar inom Stockholms län och kan hjärt-lungräddning kan anmäla dig på www.smslivräddare.se
Du får information på sajten. 

På min hemsida kan du också läsa mer kring ämnet hjärt-lungräddning.

Sååå...vad väntar du på? Att personen Någon Annan gör något?

Tisdagen den 11 september 2012

Kära läsare!

Har haft en sen semester i år. En sen och en väl värd semester i Bryssel och på olika platser på landsbygden i Belgien. Med nybakta croissants, god mat, värme, långsamma vandringar i underbar natur på historiska platser. Möten med omtänksamma vänliga människor både ute på landsbygden, i Bryssel och på belgiska NATO. Jaa, det har varit upplevelser som gett insikter, förståelse och bekräftelse tillbaka till mig i mina tankar kring, hur viktigt det är att fråga först. Att man frågar först i dialog.
Jag uppfostrade mina tre underbara barn med det etiska humanistiska  förhållningssättet :-)
Och det är jag stolt över. Jag är stolt över mina tre barn. 

Alla barn får lära sig att fråga först redan på dagis och i förskolan av barnskötarna och av förskolelärarna (Läs kvinnor). Men sen finns det vuxna (Läs pappor) och föräldrar (Läs både män och kvinnor) som ska föreställa att dom är vuxna. Biologiskt ser dom vuxna ut, men deras beteenden är problem -och konfliktskapande både för dom själva och för dom som får bevittna eländet.
Det goda etiska förminskas och förskjuts bort till förmån för små mäns elände och konflikter. Vad är det då som händer kan man ju fråga sig?

Barbro Dahlbom-Hall (2010) konsult i chefs -och ledningsfrågor, författare och företagerska med bland annat FN-uppdrag, beskriver det på ett bra sätt med hjälp av vetenskap och forskning som (äntligen) finns i dag kring eländet

...det finns en manlig självgodhet som tar sig uttryck i att mäns påståenden om omvärlden blir den enda sanna. Män talar som om de vore världens norm....

Det männen säger, är den enda sanningen. Den enda verkligheten.
I den verkligheten frågar man aldrig. Ett stulet tolkningsföreträde kring, vad som faktiskt sker i verkligheten. Det är skrämmande.
(Patologiskt. Min egen kommentar).

Och det som sker i verkligheten, är ju någonting helt annat. Och där frågar man, oberoende genus och ålder. Det tar bara 5-6 sekunder att fråga. Det är gratis dessutom och med respekt. Förskolelärarna och FN vet hur man gör, när man frågar.

Och mina tre goa stora barn.

Tack för er uppmärksamhet 

Måndagen den 2 juli 2012

DEMENTI

Företaget stall LIGNELL och jag tar helt avstånd från dels allt som har med Nangilima(2011) och dels från sajten www.nangilima.n.nu (2011-11)att göra, mot bakgrund av att företaget stall LIGNELLs och mina förhållningssätt är bland annat delaktighet och delat ansvar.

Inte idén om att någon ska stå över -resp under någon annan människa, inte idén om att någon ska gå ovetandes, inte bli informerad,
inte bli tillfrågad om att få tillstånd av stall LIGNELL få använda Beteby Gårds anläggning på sådana sätt som nangilima gör. Det är inte ok.
Oseriösa utnyttjande sätt som upptäcktes 2012. 

"...Där makten går in går käleken ut..."Ingalill Roos(2008)
Jag menar inte på något sätt göra anspråk eller någon värdering, utan lämnar Roos ord helt öppet till dig

Kära läsare, jag beklagar och ber om ursäkt för det som inträffat.
Det som har hänt och händer är helt emot företaget stall LIGNELLS värderingar, tro och den grund som företaget står på.

Jag beklagar från mitt hjärta det som inträffat och ber också om ursäkt till det verkliga Nangilima i Astrid Lindgrens värld i Ronja Rövardotter.
Jag och stall LIGNELL har inte avsikt göra några anspråk på och angripa Astrid Lindgrens produktion på något sätt. Tvärtom!
Jag känner heder och respekt inför författarinnans liv och hennes verk.  

Det inspirerar mig och jag känner återigen tillförsikt och stolthet.

Tack för Din uppmärksamhet

Måndagen den 30 april

Kära läsare!

Med bilden av collisarna vill jag önska er alla en härlig glad Valborgsmässoafton!

Ny vår med ny "härlig grönskas rika dräkt" har kommit tillbaka till oss.
Passa på och njut. Precis som collisarna här på bilden ovan.

På återhörande!

Tisdagen den 10 april 2012

Kära läsare!

Månadens bild ger oss alla en försmak på den varma årstiden som är på väg till oss nu, som bor på den norra delen av Jorden. Bilden togs av min äldsta dotter i början av mars månad i Portugal på Algarvekusten. Naturen är så storslagen ...och vacker..att det gör ont...(citat), att jag vill dela med mig av den. Varsågoda att beskåda! Jag själv var inte med på resan, utan fick i efterhand njuta av alla de fantastiska miljöer, som min dotter lyckades fånga med sin kamera.

Mycket har hänt som vanligt och mycket kommer att hända. Ingenting är statiskt, enligt min uppfattning. Livet var inte alls "bättre förr", som många av de äldre generationerna brukar nostalgiskt beklaga sig med bitterhet och beskvikelser i sina röster.

Neej, livet blir bara bättre och bättre enligt mitt sätt att se på saken. Självklart stöter vi alla på patrull någon gång, möter besvikelser, drabbas av sorg eller annat oprovocerat elände. Det gör vi ju alla människor. Det är ju en del av livet helt enkelt och är något naturligt. Frågan är HUR du agerar, när du möter elände? Frågan är om det är du som ÄR eländet och gör något elände medvetet? Eller inte har någon självinsikt och handlar omedvetet eller medvetet? Hemska tanke! Tyvärr, existerar det.

Frågan är om det är du som kan GE istället. Du som har både förnuft och ett stort varmt hjärta samtidigt och också kan agera utifrån det utan en egen vinning i sak.  

Jaa..kära läsare, nu fick ni nya reflektioner av mig igen. De är allmängiltiga och universella. Något att tänka på både i näringslivet som på det personliga planet.
Skulle man sitta på en varm sandstrand på en solig Algarvekust och reflektera kring människor med problemskapande beteenden, så skulle inte jag i alla fall beklaga mig med "...att det var bättre förr...." Neej, jag skulle känna tacksamhet istället 🙂  Tacksamhet för att vi inte har krig i Sverige till exempel...att vi inte har undantagstillstånd till exempel. Nu kom jag in på krig och försvarspolitik, samt att Sverige inte är något neutralt land.
Det är en helt annan diskussion, bästa läsare.

Tack för Er uppmärksamhet.

Tisdagen den 24 januari 2012

                                          2012

Nytt år med fortsatta utmaningar förändringar och utveckling kära läsare.

Välkommen till tiden där vi lever i en värld med pågående politiska, modernt demokratiska och ekonomiska förändringar.

Vi på stall LIGNELL deltar i detta förändringsarbete och har haft förmånen få knyta an till och fått lära sig av duktiga kompetenta människor från högskola/universitet, Försvarsmakten och Svenska Rådet för Hjärt-
lungräddning bland annat. En känsla av stor tacksamhet och ödmjukhet genomsyrar därför verksamheten hos oss och kommer alltid att göra det.

Du som anlitar oss på stall LIGNELL får därför trygghet och säkerhet i det vi gör.

Tack för din uppmärksamhet.
 

Måndagen den 25 juli 2011

Kära läsare!

I bloggen som startar i dag den 25 juli 2011 kommer du kunna läsa ett axplock reflektioner och reaktioner kring det som jag kommer att möta och uppleva som företagerska. Men även också som medmänniska givetvis.
I de fall där bloggen går använda formellt för att bidra till ett bättre friskare roligare och jämställt samhälle, kommer jag tillåta det. 

Mot bakgrund av att jag redan mött både fantastiska och underbara människor, samt mycket osympatiska och onda människor och själv upplevt både glädje respekt värme och kärlek, men också djup sorg har jag friheten att välja hur jag vill blogga.

Mina intentioner är, att du ska känna glädje, dra på smilbanden och le.
Må bra helt enkelt och känna tacksamhet över det som du har omkring dig.

Mina tankar i dag går till alla de människor i Norge som förlorade nära och kära i attentaten i Oslo och ute på Utöja. Norge är i en nationell chock för närvarande och det upplevs overkligt av människorna. Det är så ofattbart, det som hänt.
Jag själv är berörd av det som hänt och följer nyhetsbevakningen.
När jag var på Ground Zero i New York, kände jag mig ledsen och kunde där på plats bara ana, vad människorna hade gått igenom.
Jag kommer aldrig kunna förstå, hur man kan utsätta människor för sådana angrepp. Det går inte. Bara om du själv är störd, så vet du, att du kan!
Nej, jag kunde bara känna med de som drabbats.

Jag förstår fortfarande inte och har aldrig någonsin förstått, hur man kan upphöja sig själv och bara ta sig rätten att använda och i det här fallet nu i Norge, döda andra människor?

Det jag vet är, att ur ett genusperspektiv är det män som traditionellt fungerar så med kvinnor som curlar och servar bakom männen.

Snart kommer reaktionerna och norrmännen kommer agera. 
Europeiska polisen på EU-nivå är redan sysselsatt med arbetet kring kartläggningen av den rasistiska organisationen enligt SVT:s Rapport och norska NRK. 

Själv känner jag just nu tacksamhet för det jag har. Livet är ju så mycket mer 🤩
Elleer hur?

Fredagen den 26 augusti 2011

Kära läsare, jag har semester.

Efter ett stopp i Bryssel i Belgien flög jag ner till Provence i Frankrike och njöt av vandring och stillhet med mäktiga snöbeklädda Alptoppar i horisonten. Jag hade längtat så mycket efter det.
Har bara varit och kopplat av.

Laddar mig för den nya säsongen.
De sista två veckorna njuter jag av spontana utflykter och tar dagarna bara som de kommer med det vardagliga.

Från och med måndag 5 september finns jag på plats. Då har jag en överraskning att berätta kring hästverksamheten. Tills dess.... "stay safe"

Fredagen den 16 september 2011

Kära vänner!

Nu har allt kommit igång med rivstart och vi har kavlat upp ärmarna för att som vanligt göra bästa tänkbara arbete.

Sommaren har nu börjat gå in i hösten med höstdagjämningen om en vecka. Vi går in i en vacker årstid med nya färger ute i naturen.

Och med den hälsar vi Sandra varmt välkommen till oss på stall Lignell. Sandra är en jätteduktig kompetent person, som kommer
 fungera som stallchef. Än en gång hjärtligt välkommen Sandra!

Stay safe

Måndagen den 10 oktober 2011

Bästa läsare!

Det händer så mycket glädjande saker i vår omvärld, så vi har all anledning att sträcka på oss och känna oss stolta.

Några exempel som illustrerar det är, att vi har vår första president i USA som inte är vit. Vi har tre kvinnor som i år ska få Nobels fredspris i Oslo. Dessa tre kvinnor ställde sig bokstavligt talat mitt i kulregnet iklädda vita t-shirts med livsfara för sina egna liv och tvingade de krigförande männen till fredsförhandlingar vid förhandlingsbordet(Sveriges Radio.2011).

Historien vittnar om flera likartade händelser. Det är många många människor som till exempel inte vet om, att de allierades D-day 6 juni 1944 aldrig kunde genomföras, utan att fyra kvinnliga kommando-
soldater från Frankrike och en sjuksköterska från Italien på uppdrag från Storbrittannien dygnen innan den 6 juni, säkrade och gjorde "ingången" för operationen problemfri för de allierade(Ile de France.2008).

På den här tiden fungerade inte heller blodtransfusionerna som man kanske skulle kunna förvänta sig. De vita sårade soldaterna ville inte ta emot blod från de svarta soldaterna. Så kände och upplevdes det. Man dog hellre(Normandie.2010, Ile de France.2010).
Parallellt till detta med prestige så går aldrig heller en man fram till en kvinna och frågar om någonting i syfte lära sig något nytt eller få veta någonting, eftersom mannen inte vill verka svag och dum. Fortfarande år 2011. Speciellt i Sverige. Hellre dör man än kommunicerar.

Hur går nu detta ihop, kan man ju fråga sig. Finns det fortfarande föreställningar om, att vi människor trots allt inte har ett lika värde?
Frågan kan besvaras med ett rungande ja(Försvarsmakten.2007, FN.2011). Det finns flertal Statliga Svenska Författningssamlingar om det här. Maila mig gärna för tips, om du vill läsa mer!

Så därför kära läsare, kan vi sträcka på oss och vara stolta.
Vi lever mitt i en tidsperiod av kraftfulla förändringar på vår fina planet. Förändringar som våra barn och barnbarn kommer att vinna på.

Stay safe


Måndagen den 21 november

Bästa läsare!

Vi har en varm och lugn vinter för närvarande. Vi hade mycket snö och fick känna på en snöstorm vid den här tiden förra året. Ja, vi är inne i en klimatförändring enligt vetenskapen.

På gott och på ont. Det beror ju på, hur man vill se på saken, vem man är och vilka intentioner man har.

Vi har första advent på söndag den 27 november 2011 och vi går in i en period på året, då vi tänder ljus och ger oss själva möjligheten att välja.
Valet mellan att beklaga och gnälla på mörket eller att väkomna ljuset och glädje. Vem är du?


Onsdagen den 21 december

Kära läsare!

Innan jag satte mig ner i dag för att blogga, så bestämde jag mig för att lämna året 2011 med frågor och reflektioner kring hundhantering.

Frågor kring hundar har jag hitills inte behandlat här i bloggen.
Men upplevde i dag, att det är på sin plats att göra det, efter återigen ett negativt hundmöte med en hundförare som har i ett rakt spänt sträckt koppel en hängande skällande liten mops eller en kampliknande hundras med uppdragna mungipor och blottade tänder. 
Människan på andra sidan kopplet gjorde ingenting. Han skrek inte åt hunden heller, vilket annars är vanligt förekommande bland den här sortens män.
Hunden fann inte sin människa intressant, eftersom människan inte brydde sig. Stog bara och tittade med ett stort flin i ansiktet.

Återigen som vanligt i hundmöten med en annan människa utan självinsikt och hundkunskaper, tog jag över hela situationen. Dels som förare skydda min egen hund och dels för att tala om för den andra människan, hur han ska agera för att gå ut ur situationen. Jag vände och gick åt ett helt annat håll med min hund efter mig. Utan koppel. 

Det finns flera personer med hundar av olika raser och storlekar, som inte kan hantera sina hundar. Antingen får dom hänga i luften i kopplen, bäras i väskor eller bli utskällda med höga svordomar.

Mycket har jag bevittnat under alla år.
Allt från räddningshundar i tjänst, tullhundar, vårdhundar till hundar som har lyfts upp i kopplen och flyttats på hängande i kopplen.

Varför har du hund? Som ett skydd? För en annan hobby än själva hunden i sig?

I stället för att ta sitt ansvar, hantera och slippa miljöträna hundarna, har jag stött på flera olika bortförklaringar. Några exempel "... men dom har ju träffats så många gånger!..." "...vad är det här?...löper din hund?..." "...jasså du..du fuskar... "(när jag är mitt uppe i annan träning under ett hundmöte) "...här på vägen får ingen gå eller rida förbi eftersom min hund skäller..."(en väg för allmänheten).

Låt oss hoppas, att alla kära hundar får ett bättre år 2012. Det kan bli mycket mycket bättre för våra hundar.

"...det är inte vi människor som har problem med hundarna... utan det är hundarna som har problem med oss människor..."

Med de orden slutar jag årets sista blogg. Var rädda om er allihop
🙂